dimarts, de desembre 19, 2006

CARROS DE FOC

Carros de Foc és una travessa per Aigüestortes. Es fa un recorregut circular, començant en un refugi i acabant en aquest mateix, passant per tots els altres. Es pot fer en el número de etapes que es vulgui, parant en els refugis desitjats (si hi ha lloc, sobretot a l'estiu).

Triem un refugi (en aquest cas la Restanca) per començar i veiem una breu descripció del trajecte de refugi a refugi.

Restanca (Vall d'Aran) - Ventosa i Calvell (Alta Ribagorça): (3 hores aprox.) Comença l'ascenció des del refugi, fins arribar a l'encreuament que ens porta al Ventosa ó al Colomers. Agafem el camí de la dreta, i anem sempre baixant suaument fins a l'Estany Negre, als peus del refugi.

Ventosa i Calvell(Alta Ribagorça) - Llong (Pallars Jussà):(6.5 hores aprox.) És l'etapa més dura. Sortint del refugi ens dirigim cap al collet del Contraix (lo de collet és una broma que us pot semblar de mal gust quan hi arribeu). Anem seguint el torrent que baixa, fins arribar a un prat on agarem el camí que ens queda a l'esquerra, seguint un rierol, per començar a pujar el coll. Sembla que si arriba, però quan som dalt on semblava acabar, apareix una nova paret, fins arribar al pedregal final, que sembla més difícil del que realment és, fins que superem el coll. A partir d'aquí comencem a baixar, amb molt de compte de no extraviar-nos. Si us sembla que no trobeu el camí agafeu cap a la part esquerra de la vall i l'anireu trobant. Al final la vegetació s'anirà espessint i trobareu els pocs boscos que travessareu durant la ruta.

Llong (Alta Ribagorça) - Colomina (Pallars Jussà): (5 hores aprox.) Després d'unes dues hores de sortir del refugi s'arriba a l'estany de Delui. A partir d'aquí es puja el coll durant uns 45 minuts. Des de dalt, tenim unes dues hores i quart de baixada fins al refugi, passant per diversos estanys, com el Tort, un dels més grans.

Colomina (Pallars Jussà) - Blanc (Pallars Sobirà): (3.5 hores aprox.) Surtin del Colomina es fa un curta per dura pujada per creuar de l'Estany de Mar al de Saburó. Aquí s'enfila el coll del mateix nom i ja es tot baixada fins al refugi. A mesura que aneu baixant veureu el refugi als vostres peus, en mig d'un llac, espectacular.

Blanc (Pallars Sobirà) - Mallafré (Pallars Sobirà): (5 hores aprox.) Es surt del refugi cap al coll de Monestero. La pujada es fa bé, però la baixada és complicada i cal anar en compte de no perder el camí. Acabat el descens, tot és pla fins al refugi, vora l'Estany de Sant Maurici.

Mallafré (Pallars Sobirà) - Amitges (Pallars Sobirà): (2 hores aprox.) El refugi és el més a prop de la 'civilització' que estarem en tot el recorregut. El recorregut es pot fer tot per pista, ó mig camí mig pista.

Amitges (Pallars Sobirà) - Saboredo (Vall d'Aran): (2.25 hores aprox) Deixem el refugi (el més 'luxós' que trobarem i enfilem el coll que ens portará al Saboredo.Es puja aquest coll, i a dalt, s'agafa el camí de la dreta per arribar al refugi.

Saboredo (Vall d'Aran) - Colomers (Vall d'Aran): (2.5 hores aprox.) Sortim del refugi per agafar el coll que ens portarà al Colomers. Una vegada superat es baixa fins al refugi, anant en compte de no perdre el camí.

Colomers (Vall d'Aran) - Restanca (Vall d'Aran): (4 hores aprox.) Desde Colomers es puja el coll, hi es baixa fins a un llac, on comença una nova ascenció, més curta, fins arribar al encreuament que porta al Ventosa ó la Restanca. Anem cap a la dreta i arribem al refugi.


Per trobar més informació, a la web Carros de Foc.